Kakel

Tänk långsiktigt med kakel

Slitstarkt, lättskött och ett bra fuktskydd

Ett kaklat badrum är inte bara snyggt, det håller sig snyggt länge. Om du har möjlighet att tänka långsiktigt så väljer du kakel.

Det kostar mer, men kan ändå ses som ekonomiskt fördelaktigt över en längre tid. Kakel håller sig nämligen fräscht betydligt längre än de flesta motsvarande material.

3 fördelar med kakel:

  • Mycket slittåligt
  • Enkelt att rengöra
  • Bra fuktskydd

Kakel sätts enbart på väggar

Kakel och klinker är båda keramiska plattor. Skillnaden är att klinker har ett tätare gods och därmed låg vattenabsorption (0-6 procent). Klinker lämpar sig därmed till golvbeläggning.

Kakel är tillverkat av ett mer poröst gods vilket innebär att det har en förhållandevis hög vattenabsorption. Kakel kan ta upp cirka 10–20 procent vatten. Ju högre vattenabsorption, desto lägre hållfasthet och tålighet – av den anledningen monteras kakel uteslutande på väggar inomhus.

Av praktiska skäl är kakelplattor dessutom alltid glaserade.

Välj kakel med omsorg

Det finns keramiska plattor i en mängd format, från mosaik som är 25×25 mm till stora kakelplattor som är 300×600 mm. Alla möjliga kulörer och mönster som dessutom tillverkas med olika typer av glasyrer och ytglans.

Utbudet är näst intill oändligt vilket såklart inspirerar till stordåd, men det finns några enkla riktlinjer att tänka på:

  • Ljusa färger och stora plattor ger ett luftigt intryck
  • Mörka och små plattor (mosaik) förminskar ytan
  • Välj med omsorg. Kaklet kommer med all sannolikhet att finnas på plats länge
  • Även fogbrukets färg, mellan kakelplattorna, påverkar slutresultatet. En mörk fog passar i vissa fall, en grå eller en vit i andra

Ofta handlar valet också om priset. Det är dock värt att tänka på att riktigt billigt kakel ofta är skört och av mycket sämre kvalitet. Se till att du får kakel som håller för uppgiften.

Bra att tänka på:
För underarbete och montering av kakel i våtutrymmen krävs kunskap. Kakel som inte är fackmannamässigt monterat kan orsaka stora bekymmer och betydande merkostnader.

Sköt om ditt kakel

Keramiska ytor är lätta att hålla rena och vanligtvis räcker det att tvätta av med mjuk trasa och såpvatten.

Kalkavlagringar bör tas bort regelbundet. För att skydda fogarna, som kan vara känsliga mot starka rengöringsmedel, bör dessa först fuktas med vatten. Använd sedan ett lämpligt kalklösande medel och skölj omedelbart av med rent vatten.