Klinkers

Klinker – dekorativt och praktiskt

Slitstarkt, hållbart och lätt att rengöra

Klinker, eller klinkers som vissa säger, har använts i olika former i tusentals år. Det är ett slitstarkt material som klarar stora påfrestningar, samtidigt som det ger en väldigt lättskött yta.

Det finns både glaserade och oglaserade plattor och utbudet är stort när det gäller format, ytstruktur, färg och mönster. Klinker är ett fantastiskt material och har behållit sin popularitet av många anledningar:

  • Slitstarkt och hållbart
  • Lätt att rengöra
  • Låg vattenabsorption
  • Fungerar väldigt bra med golvvärme, lagrar värme

Klinker har en låg vattenabsorption, cirka 0-6 procent. Tack vare detta är klinker också tåliga mot kemikalier.

Njut av ett varmt klinkergolv

Klinker har i jämförelse med kakel ett tätare gods och därmed bättre hållfasthet. Detta ger en ytterst tålig golvbeläggning. Det fungerar alldeles speciellt bra att kombinera med golvvärme då keramiska plattor lagrar värme mycket bra. Varma och sköna golv som dessutom torkar snabbt är ren njutning som är eftertraktat i många hem.

Oftast väljer vi klinkerplattor till just golv i badrum, tvättstuga och hall. Men med klinker av rätt kvalitet kan de användas i princip var som helst – på golv och väggar, till och med i taket. Bara fantasin sätter gränser.

Idag finns även klinkerplattor som är anpassade för utomhusbruk. De flesta fabrikat är märkta med en speciell symbol som garanterar att de är frostsäkra.

Sköt om ditt klinkergolv

Tips 1

Olja in plattorna med klinkerolja för att förhindra att smuts tränger in

Tips 2

Kalkavlagringar bör tas bort regelbundet och för att skydda fogarna, som kan vara känsliga mot starka rengöringsmedel, bör dessa först fuktas med vatten.

Tips 3

Undvik att använda polish och liknande

Tips 4

Oglaserade plattor bör tvättas regelbundet, annars kan smuts tränga ner i porerna och sedan inte gå att få bort

PEI-värde anger slitstyrka

Innan du väljer klinker till golv eller andra ytor är det viktigt att du tänker igenom vilka krav du har på plattorna. Behovet av tålighet och slitstyrka avgör vilken typ av klinker du bör välja.

PEI-värdet anger materialets slitstyrka, på en skala 1-5. PEI-värdet finns angivet på alla plattor och ju högre upp i skalan desto hårdare och tåligare yta har klinkerplattan.

Tänk på ytan

En oglaserad klinkerplatta har oftast hög slitstyrka samtidigt som glasyr skyddar mot att smuts tränger ned i plattans porer. Därför kan glaserade plattor vara att föredra på ett golv som ofta blir smutsigt, t. ex. i hallen. Ytan bör dock vara matt, eftersom eventuella repor framträder väldigt tydlig på en högblank glasyr.

Om du väljer klinker med strukturerad yta döljs eventuella repor och märken ännu bättre.

Det finns speciella klinkerplattor med sträv, halkdämpande yta som lämpar sig mycket bra i våta utrymmen.

När du ska lägga klinker på ett golv med lutning/fall mot en golvbrunn är små plattor att föredra. Det gör det enklare att få till en jämn yta.

Om du vill kombinera plattor av olika typer och format bör samtliga plattor ha samma tjocklek, annars är det näst intill omöjligt att få en jämn yta.