Plastgolv

Plastgolv för slitstarka och kreativa lösningar

Slitstarkt, lättskött och prisvärt

Vill du ha ett golv som är både slitstarkt och lättskött? I så fall är plastgolv ett bra alternativ som fungerar i hemmets alla olika rum.

När du väljer plastgolv, även kallat vinylgolv, har du oändliga möjligheter när det gäller färg och form. Det finns ett enormt utbud av kulörer och mönster. Välj en härligt glad färg till lekrummet eller en diskret och naturtroget trägolvsmönstrad till vardagsrummet. Oavsett vilken stil du är ute efter så kan du med största sannolikhet hitta ett plastgolv som motsvarar dina visioner.

Att plastgolv dessutom är ett prisvärt alternativ är såklart en fördel.

Olika egenskaper för olika rum

Det finns plastgolv i en mängd olika material och med olika egenskaper, därför fungerar plastmatta i så gott som alla utrymmen i din bostad.

Vissa plastmattor har ett filtskikt på undersidan. Det gör att golvet känns mjukare och varmare att gå på, dessutom har filten en ljuddämpande effekt. Plastgolv produceras i form av mattor på metervara, men även som mindre plattor. Golvplattor är oftast enklare och mer lätthanterliga för den ovana hemmafixaren.

Behöver du hjälp att välja rätt typ av matta till en specifik yta hjälper vi dig gärna.

Sköt om ditt plastgolv

Tips 1

Använd rätt rengöringsmedel

Tips 2

Använd aldrig starka lösningsmedel som t. ex. aceton

Tips 3

Använd inte rengöringsprodukter med slipande effekt, stålull eller dylikt

Tips 4

Torka upp spill innan det torkar för att undvika att fläcken tränger ner i golvet och vildar permanenta fläckar

Några tips som kan vara bra att ha i åtanke

  • Hallen. Både människor och husdjur drar in smuts, grus och väta. Välj därför ett plastgolv som är lätt att torka av och har ett extremt starkt slitskikt. Tänk också på att smuts framträder särskilt tydligt på mörkt färgade golv.
  • Köket. Ofta den mest korsade delen av hemmet. Ett köksgolv utsätts dessutom för ett ojämnt slitage där rörelsemönstret är relativt statiskt. Vi står ofta på vissa platser, t. ex. vid spis och diskbänk, och går frekvent mellan t. ex. kylskåp, arbetsbänk och spis. Matbordet har ofta sin givna plats och där dras stolar in och ut runt omkring. Golvet utsätts även för mycket spill och slitage och därför bör ett slitstarkt plastgolv med ett lättskött och tåligt ytskikt prioriteras.
  • Vardagsrummet. Här slits golvet i regel inte så hårt och det enda som sätter gränserna är fantasin. Välj bland olika färger och mönster.
  • Sovrummet. Slitaget på sovrumsgolvet är i de flesta fall litet. Välj färg, mönster och struktur efter vilken stämning du vill uppnå. Du får hur som helst ett golv som är lättstädat vilket ger en dammfri miljö.
  • Barnrummet. Under de första åren spenderar barnen en stor del av tiden lekandes på golvet. Välj därför en plastmatta som är mjuk, varm och slitstark som du med ett tåligt ytskikt enkelt kan motverka bestående fläckar av exempelvis färgpennor. Då har du dessutom en lekyta som är lätt att torka av och hålla så dammfri som möjligt.
  • Badrummet och våtutrymmen. Här krävs en speciell våtrumsmatta som har en heltäckande beläggning för att inte släppa igenom fukt. En våtrumsmatta är ett prisvärt alternativ i jämförelse med kakel och klinker, dessutom går det betydligt snabbare att få den på plats. Du sparar alltså in på kostnaden för både material och hantverkare.